woensdag 26 oktober 2016

Kastanjes

Elk seizoen heeft zijn mooie en minder mooie kanten... Ik kan nog steeds niet beslissen welk seizoen ik het leukste vind. De winter met zijn mooie sneeuwtapijten en gezellige feestdagen, de lente waarin de bloemen zo mooi bloeien en de vogels fluiten, de zomer waarin we kunnen genieten van lange dagen en mooie zomeravonden en de herfst waarin de blaadjes groen, oranje, bruin kleuren en je een prachtige boswandeling kunt maken in de nazomerse zon.

Vorig weekend was zo'n mooie nazomerdag. We trokken er nog eens op uit met de kindjes (fiets, step, buggy, ...) en maakten een leuke wandeling. Ver moeten we niet zoeken, we wonen rechtover het bos en op enkele minuten wandelen van het speelplein. Tijdens ons uitstapje vonden we een massa aan tamme kastanjes.
Er zijn twee soorten kastanjes; de wilde en de tamme kastanje. De wilde kastanje smaakt bitter en je krijgt er waarschijnlijk buikpijn van. Als je op zoek gaat naar een kastanje om te eten dan moet je de tamme kastanjes hebben. Deze herken je op de volgende manieren:
  • De bomen van de eetbare tamme kastanje hebben langwerpige bladeren die getand zijn
  • De bolster heeft veel fijne stekeltjes die behoorlijk prikken. Niet een heel fijn gevoel dus
  • In de bolster zitten vaak meerdere kastanjes
  • De noten zijn niet helemaal rond maar hebben een platte kant
  • Aan de bovenkant op de punt zit een klein pluimpje
  • Kerf de kastanjes in
  • Gooi ze in de pan (of oven, maar dat duurt langer)
  • Wacht 10-15 minuten
  • Pel de kastanjes
  • Smullen maar !
  •  Let op: Je kunt  niet zo snel pellen als de kids deze kunnen opeten ! 




     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten